Använd EM istället för PX

Jag skrev tidigare ett inlägg om att man inte skulle använda pixlar när man satte storlek på till exempel text. Just därför att pixlar är ett bestämt värde, detta gör att användare som användet Internet Explorer inte kan förstora den texten med hjälp av webbläsaren.

Det kan kan göra är att använda procent, detta skrev jag om i förra inlägget. Eller kan du använda em, detta är också ett mått som justerar sig. Det enklaste att göra detta om du tidigare använt dig av pixlar är följande.

Du sätter storlek i body till 62.5%. Detta gör att istället för att 1 em är 16pixlar så blir nu 1em 10pixlar. Det blir helt enkelt mycket lättare att räkna.

body { font-size: 62.5%; }

Sen använder du allt som vanligt, vill du ha 10 pixlar så skriver du 1em, vill du ha 12 pixlar blir det 1.2em. Detta blir väldigt lätt att förstå och jobba med.

body { font-size: 62.5%; }
p { font-size: 1.2em; }

Det är inte bara till text man kan använda detta, vill man till exempel att en div-tagg ska bli större kan man använda samma sak. Hoppas detta gav er som använder pixlar en tankeställare.

Andra bloggar om: , ,

4 Replies to “Använd EM istället för PX”

  1. det förutsätter dock att alla har samma storlek inställt i sina browsers. och även om det inte är många så gör massa inställningar så finns det de som gör det.
    Det bästa är att i ställa in en fast px värde och sedan i sin container ställa in %-värdet. då får ALLA samma storlek 😉

  2. px värde förenklar ju också hela webbdesign biten. Sen om man ska kommunicera med andra och förklara att de ska sätta in body { font-size: 62.5%; } och sen använda EM…

    Tror på mikkos lösning mest faktiskt 🙂

Din kommentar eller åsikt