App.net – Som det borde vara?

Skärmavbild 2013-02-01 kl. 11.28.04Det var i slutet av sommaren 2012 som jag först hörde talas om App.Net eller ADN som det kallas av användarna. Vid en första anblick var det en kopia av Twitter och när det lanserades kändes det ganska tråkigt och tamt, och dessutom kostade det 50$ / år att gå med.

För dig som inte har hört talas om ADN så är det kort och gott en plattform och API för sociala flöden. Skillnaden mot andra sociala plattformar är att det är användarna och andra utvecklare som ska skapa “produkten”, detta genom ett väldigt öppet API. Men den främsta skillnaden mot andra tjänster är att det kostar pengar, i dagsläget kostar det 36$/år för vanliga användare och 100$/år för utvecklare, då får man tillgång till API:et, dokumentation och lite annat.

Det kan först kännas väldigt konstigt att betala för en tjänst som “ska” vara gratis, men det finns flera fördelar med att användarna betalar för sitt medlemskap.

Argumentet jag köpte var “användarna är våra kunder”. Tittar man på vilka som är Twitter:s eller Facebook:s kunder så är det annonsörerna. Företagen måste tjäna pengar och det är annonsörer som får tjänsterna att gå runt (Om de någonsin kommer gå runt). Twitter och Facebook måste utveckla sin produkt för sina annonsörer, med risk för att användaren hamnar i kläm. Ett exempel är väl Twitter:s åtstramning av sitt API.

App.Net däremot tar betalt av sina användare. Detta innebär en helt reklamfri plattform och deras utvecklare arbetar för en bättre produkt för oss användare, eftersom användare betalar och inte annonsörer vill man givetvis ha in fler användare, och för det måste man ha en bättre produkt.

Na-DhqWD_GkD11dda2FYvFrhDzZ7InMiOiJzMyIsImIiOiJhZG4tdXNlci1hc3NldHMiLCJrIjoiYXNzZXRzL3BhZ2UvNzkvMTAvMDAvNzkxMDAwMDAwMDAwMDAwMC5wbmciLCJvIjoicmVzaXplQHc9MjQwLGg9MjQwIn0På väldigt kort tid har det kommit flera appar till ADN och det kommer fler hela tiden. Du hittar flera av apparna här. En populär att, som dessutom just nu är gratis är NetBot.

Vi får se hur ADN utvecklar sig men jag tror faktiskt detta är vägen att gå. Jag tror användare blir mer och mer villiga att betala för bra tjänster. Jag vet inte om det är App.net som kommer bli framtiden men konceptet att betala för en tjänst kommer bli större.

Det är inte jättemånga användare på ADN just nu, och speciellt inte svenska användare, men jag tycker ändå du ska bli medlem och testa! Vill du, kan du följa mig, du hittar mig här.

App.net Blogg
Grundaren Dalton blog
Föreläsning från LeWeb 2012

 

Din kommentar eller åsikt