År 2009 är slut

För ett år sedan skrev jag att 2008 var slut och att 2009 stod för dörren. Nu har även 2009 passerat och år 2010 stundar. Jag tänkte sammanfatta lite kort om vad som har hänt under 2009, jag har bland annat avslutat mina studier och startat handelsbolaget Utomic med Joacim. Jag kommer även gå igenom de små mål jag satte upp förra året.

Baronen.org

Ny Design på baronen
Största förändringen på baronen i år är den nya designen som jag lanserade i augusti. Själv tycker jag den blev mycket bättre, och med tanke på de kommentarer, på bloggen, Twitter och Pusha så är det fler som tycker likadant, vilket är kul.

Fem mest populära poster
Det har blivit några inlägg under det gångna året, här följer en lista på de mest populära baserat på Analytics, kommentarer, Push, Tweets och mina egna synpunkter.

 • Twitter på din webbplats med PHP och jQuery – Detta är utan tvekan den mest populära posten på baronen 2009. Här visar jag hur man hämtar sitt Twitterflöde med PHP samt visar hur man kan grafiskt snurra inläggen med hjälp av jQuery.
 • Jämför texter i PHP – I denna post förklarar jag hur man använder funktionerna similar_text och Levenshtein för att jämföra texter och till exempel bygga “menade du”.
 • Så här använder du INI-filer med PHP – I den tredje mest populära posten beskriver jag hur du kan använda PHP’s inbyggda funktion för att använda .ini filer för att till exempel spara vissa inställningar till din applikation.
 • Vilket land kommer besökaren i från? – Här får du en beskrivning om hur du skickar vidare en besökare till en annan sida baserat på besökarens IP-nummer med hjälp av databasen IP2Nation.
 • Nyheter i PHP 5.3 – En post där jag går igenom nyheterna i PHP 5.3, Lamba och closures och visar med lite exempel. Finns även en del två.

Besökstatistik
Om man jämför besökarantalet i år och med 2008 så har snittet ökat, ca. 100 fler besökare varje månad har hittat till baronen. Om man kollar på grafen från Google Analytics så ser man att mellan juli och i mitten på oktober så har besökarantalet ökat och vi ser vissa toppar. Dessa återspeglar de datum jag skrev guider inom PHP. Här kan man alltså dra slutsatsen, bra och givande innehåll ger fler besökare, punkt.

Antal rss-prenumeranter
När 2009 började hade jag 17 personer som prenumererade på mitt rss-flöden. Idag ligger jag mellan 55 och 60 stycken med en topp på 66 prenumeranter. Känns riktigt roligt.

Satsningen på PHP och kodexempel
Om du följt bloggen ett tag så har du märkt att jag mer och mer gått över till att skriva programmeringsexempel och man gör vissa tillämpningar, till exempel hämta antalet rss-läsare från feedburner. Detta har känts som helt rätt inriktning och jag har fått positivt respons på många av inläggen. Det svåra har varit vilken nivå man ska lägga sig på och hur långa exempel och guider man ska skriva.

Vad tycker du som besökare? Har du haft nytta av något av de exempel jag har publicerat?

Videopost
Under 2009 provade jag även att videoblogga, tyvärr blev det endast två poster.

Målen för 2009
Vad det gäller baronen hade jag satt upp två stycken mål, ny design och fler poster. Jag skulle vilja påstå att jag har avklarat både dessa, även om jag inte har skrivit fler poster så har jag i alla fall skrivit bättre poster och man får tro kommentarer och tweets.

Startat företaget Utomic HB i maj

I april 2009 slutade jag på projektet Humanonline. Istället slog Joacim och jag våra påsar ihop och startade handelsbolaget Utomic. Detta kan vara det bästa jag gjort hittills i mitt liv.

Sedan starten av Utomic har vi kommit en bra bit på vägen. Vi har bytt affärsidé och inriktning ett flertal gånger och haft många bollar i luften. Men de senaste månaderna har vi börjat utforma en idé och en produkt som kommer lanseras i en beta version under första kvartalet av 2010.  Detta ser vi fram emot oerhört mycket.

Ett stort steg vi tog i början var att vi hittade ett kontor här i Kalmar, det var på 14kvm och vi satt fyra stycken där, ni kan ana hur varmt det blev på sommaren utan AC och endast en liten bordsfläkt som stod och surrade. Förra månaden bytte vi upp oss till ett större hörnkontor på 27 kvm, passar oss perfekt och vi trivs.

Som nämnt tidigare kommer vi släppa en produkt under 2010 som vi kommer satsa helhjärtat på. Mer info om den kommer i februari.

Högskoleexamen i Datateknik

I juni 2009 var jag färdig med min webbprogrammeringsutbildning på Högskolan i Kalmar. Jag har nu en generell högskole-examen i Datateknik.

Tiden som student på Högskolan var en av de mest lärorika i mitt liv, jag har lärt mig oerhört mycket både som programmerare men även som företagare.

Övrigt

Deltog på 24 Hour Buisness Camp
I år fick jag även privilegiet att delta på 24 Hour Buisness Camp. Jag åkte iväg till Stockholm tillsammans med Joacim, Nicklas och Erik för att bygga tjänsten handlat.nu som vi kallar en backchannel för shopping. Detta var en helt fantastiskt upplevelse och vi kommer givetvis åka tillbaka om vi får chansen.

Kalmar Camp
Vi körde även en egen version av 24 Hour Buisness Camp som vi har valt att kalla KalmarCamp. Vi hade lite annat upplägg då vi hade paus under natten samt att vi hade tre stycken föreläsare. Även om det inte var lika stort som 24HBC så tror jag samtliga deltagare var nöjda med evenemanget.

Sålt answer
I förra årets post hade jag som mål att förbättra och vidareutveckla answer. Dock vi sålde denna webbplats för att få lite startkapital till Utomic.

Mål inför 2010

Eftersom jag klarade de förra årets mål är det nu dags att sätta upp nya.

 • Skriva fler programmeringsposter och guider. (Lite luddigt mål kanske)
 • Öka besökarantalet med 50%
 • Nå 200 rss-prenumeranter
 • Nå break-even med Utomic med bara vår nya produkt.
 • KalmarCamp 10 ska genomföras

Ladda för 2010

Avslutningsvis vill jag önska alla gott nytt år (grått nytt hår) och önska alla lycka till. Personligen tror jag det kommer bli ett bra år.

För er som har egna bloggar får ni gärna tipsa om era “Nyårs-poster”.

2 Replies to “År 2009 är slut”

 1. Mycket bra post. Den var inspirerande och det är roligt att du/ni vågar och att det går bra för er. Jag kommer förhoppningsvis att komma upp med en egen post om året som gick och hur det gick med mina mål.

  Ser fram emot fler guider och programmeringsposter!

  Keep up the good work och gott nytt år!

Din kommentar eller åsikt