Baronen följer nofollow trenden

En stor del av bloggsfären idag använder sig av bloggmotorn WordPress. WordPress är i grunden byggt så att alla länkar i kommentarer har attributet ‘nofollow’.  Men nu har alltså fler och fler bloggare börjar ta bort detta.

Det finns ett plugin till WordPress som fixar just detta, det kallas NOFF (NoFollow Free). Detta pluginet är bra och har de inställningsmöjligheterna man kan tänkas behöva, du kan till exempel ställa in att nofollow endast försvinner när en användare har kommenterat tre gånger, om länkarna i kommentaren ska vara nofollow och du kan blacklista vissa ord för att undvika nofollow på spamkommentarer.

Vad kommer detta leda till i längden? För det första tror jag faktiskt att det kommer kommenteras mycket mer än tidigare, detta är anledningen till att jag har valt att ta bort nofollow på mina kommentarer.

Frågan är väl egentligen hur stort vikt och seriositet det kommer att vara i kommentarerna, och kommer de tillföra något? Jag tror att svaret är både och, vet besökaren att denne får något tillbaka så kommer besökaren att ta sig tid att skriva en seriös kommentar. Dock finns det, och kommer alltid finnas personer på Internet som är oserösa och inte följer god sed. Men använder man WordPress, hur jobbigt är det att ta bort en kommentar?

Jag tog till mig detta efter att jag läst inlägget av Simon där han förklarar hur han tänker. Några andra bloggare som gjort samma sak är Nikke Lindqvist, Jonas på Utvbloggen och Disruptive.

14 Replies to “Baronen följer nofollow trenden”

 1. Så här snart två år efter trenden startade så kan konstateras att 90% av dem som hoppade på tåget fortfarande kör do-follow. Dock tycks trenden ha dött ut och begränsat sig till folk som håller på med sökmotoroptimering eller Internet i allmänhet.

 2. Intressant observation av sökmotorkonsult att 90% av dem som hoppade på tåget fortfarande kör do-follow. Jag var en av de på min blogg Webmastern.se som hängde på och jag är fortfarande med. 🙂

  1. Även jag sitter kvar på dofollow-tåget.

   Och bloggaren, Andreas, ska ha en stor eloge för att han tar bort gayfollow från sin blogg 🙂

   Helt klart rätt väg att gå som någon annan sade ovan.

   /Nabil.

 3. Jag har läst att många fått ökade spam, jag själv har märkt det på några bloggar. Märker du det på andra inlägg än detta? En trevlig sak är att många skriver vettiga kommentarer fast de vill ha en länk — vilket jag tycker medför mervärde för läsaren. 🙂

 4. Det är synd att det finns dom som tycker dom får mer spam. Det är ju oftast bara optimerare som hänger på sånna här bloggar så kommentererna borde bli ganska relevanta.

 5. Det skulle vara intressant att få lite uppföljning. Ni som kör dofollow, har ni fortsatt med det eller blev det för mycket spam?

  /Sophie

Din kommentar eller åsikt