Blir man någonsin fullärd?

Dag fem på blogg100 och idag var det lite svårare att komma på något att skriva om, gärna relaterat till ämnet på bloggen vilket är webbutveckling och webbtjänster. Jag fick gå igenom några gamla drafts och hittade en rubrik som jag påbörjade för ett par år sedan, “Blir man någonsin fullärd?”

Jag kommer väl ihåg när jag började skriva detta inlägg, jag var i den stunden väldigt frustrerad och kände mig ganska hopplös. Der var under den perioden jag var jätteintresserad av  programmering och framförallt PHP, jag läste mycket tips, kollade efter nya böcker, programmerade och testade olika projekt. Det var även under den tiden jag skrev många “guider” på bloggen, främst inom PHP.

Det var då insikten kom, jag började lära mig mer och mer men desto mer jag lärde mig desto mindre kände jag att jag kunde, jag läste många artiklar och bloggar och insåg hur många duktiga människor och programmerare det finns. Helt plötsligt kändes det meningslöst, att lägga så mycket tid på att lära sig och utvecklas för att sedan känna sig som man inte kan något alls.

Jag har diskuterat detta med några andra och fick höra citatet, “desto mer man lär sig, desto mer inser man hur lite man kan”. Det ligger något i det och efter jag hörde det har jag inte tagit så hårt på detta längre. Det är alltid kul och lära sig nya sätt och olika tekniker men man behöver inte jämföra sig med andra.

Om jag skulle svara på frågan i titeln skulle jag säga nej, man blir nog aldrig fullärd, oavsett vad man göra. Ett annat bra citat som hör ihop med detta är:

A minute to learn, a lifetime to master

Man kan lära sig saker saker, men det tar lång tid att bli expert. Känner du igen dig i tankarna, har du funderat vad du egentligen håller på med?

 

3 Replies to “Blir man någonsin fullärd?”

  1. Det är också en insikt jag har fått, man får inte ut något genom att jämföra sig med andra. Man har alltid något att lära av andra oavsett om de har mer eller mindre erfarenhet än du. Sedan så är det bättre att ha ett gäng på arbetsplatsen med blandade erfarenheter, junior till senior. Om man bara har en bunt experter på allt så kommer lärandet i gruppen gå långsammare eftersom man lär sig bättre om man samtidigt lär andra. Gruppen mår bra av att bestå av personer med blandad erfarenhet.

Din kommentar eller åsikt