Bomull och Linne – Tankar kring On Page SEO

Tänkte fortsätta serien om Bomull & Linne med tankar om hur vi resonerar kring SEO och hur vi planerar att arbeta. Jag är långt ifrån expert inom sökmotoroptimering men jag vill i alla fall tro att jag har koll på grunderna.

Tanken är att vi ska använda Google som främsta marknadsföringskanal, i alla fall i första skedet. Därför är det väldigt viktigt att vi bygger en bra sida, har koll på sökorden och tänker långsiktigt. Det är väldigt svårt när man drar igång ett nytt projekt att inte slitas med, man kollar antal indexerade sidor, kollar sökord och trafik-källor i Analytics. Men vi ska i alla fall försöka tänka långsiktigt.

Bomull och Linne

Adressen är http://bomullochlinne.se. Är kanske enklare att hänga med om du ser webbplatsen.

Kanske är optimistiskt, men vårt mål är att ligga topp 10 på flera konkurrensutsatta ord som till exempel sängkläder, påslakan och handdukar. Detta blir en verklig utmaning då våra konkurrenter är IKEA, Hemtext och Sova, företag som lägger väldigt mycket pengar på marknadsföring och förmodligen SEO.

Vi har använt oss av Sökordsverktyget från Google för att kontrollera konkurrens och mängden sökningar.

På startsidan har vi valt att optimera för lakan och sängkläder. Det vi har gjort på startsidan är egentligen bara sett till att Titeln samt Rubriken H1 innehåller sökorden samt att vi använder en Meta-description som är relevant till sökorden.

Skärmavbild 2013-02-07 kl. 15.16.58

Produktkategorier / Inredningsstilar och Varumärken

Här har vi ungefär haft samma tillvägagångssätt som på startsidan, vi utgick helt enkelt efter de olika produkttyper och stilar vi ville ha på sidan.

Sidan för Inredningsstil

Här under ser vi en skärmdump på sidan från Kategorin “New England“. I titeln har försöker vi få med produkttyper, vi har skrivit en text på ca. 200 ord som handlar om New England-inredning.

Rubriken H1 på denna sida är “Produkter i New England-stil”.

Kategorisida för New England
Sidan innehåller en längre brödtext samt H1

Sidan för produktkategorier

Sidan för produktkategorier är lik inredningsstilen förutom de sökord vi fokuserar på. Vi använder även här Google Keyword tool för att ta reda på vilka ord använder söker på och. Här har vi valt Påslakan och sängkläder för Baby & barn för att de var högst sökfrekvens på de orden. Vi ser även till att de sökorden finns i titeln.

Skärmavbild 2013-02-07 kl. 15.02.56

barn & Baby

Produkter

Vi skriver alla produktnamnen och beskrivningar helt själva och vi försöker vara konsekventa när det kommer till rubriken och namnet, här använder vi formen “Produkttyp Modellnamn från Varumärke”. Under produktbeskrivning försöker vi skriva långa texter relevanta till produkten men även för att försöka förmedla en känsla.

På produktsidorna justerar vi ibland titeln och undviker den “strikta” formen, istället för “Kudde 10 Star Svart från GANT Home” väljer vi istället “Svart Kudde med Stjärnor från GANT Home“. Vi beskriver helt enkelt mer hur produkten ser ut, jag tror att det är fler som söker så.

Vi använder även strukturerad data för produkterna så att sökmotorer ska kunna utläsa information enkelt.

Produkter hos bomull och linne

 

För att besökaren inte ska fastna utan hela tiden ha någonstans att ta vägen använder vi relaterade produkter, detta är även bra för den interna länkstrukturen. Här ser vi ett exempel där vi manuellt väljer ut andra produkter i samma serie, vi listar även produkter från samma kategori oavsett serie.

Relatera produkter

Övrigt

Vi använder oss av breadcrumbs överallt, detta är främst till för besökaren men även för Google och andra sökmotorer.

Så här jobbar vi just nu med On-Page och det känns ganska bra så här långt. Vi börjar få in lite trafik på longtail-ord. SEO är ju ett arbete som fortgår hela tiden så om detta är rätt får tiden utvisa. Det viktiga är väl att man följer upp förändrar, vad man gör och hur förändrar det trafiken, avvisningsfrekvens, antal sidvisningar etc.

Imorgon har det gått två veckor sedan vi lanserade sidan så jag tänkte sammanfatta lite siffror från analytics och hur trafiken ser ut idag.

Har du några synpunkter på vårt sätt att arbeta, något jag bör tänka på? Kanske kan detta inlägg öppna till lite diskussion hur folk arbetar med on-page?

Din kommentar eller åsikt