Bytt OS till Linux Ubuntu

Som rubriken säger så har jag nu lämnat windowsvärlden, till viss del iallafall. Jag har installerat ubuntu gutsy Gibbon. En mycket lättanvänd dist av Linux, har dock bara kört Slackware innan vilket va mycket “knöligare” än ubuntu.

Känns faktiskt helt ok med Linux nu när man har installerat det, men om sanningen ska fram så uppstog det vissa problem under installationen och konfigurationens gång. Det började med att det inte gick att installera Dekstop versionen. Felet hade förmodligen med grafikkortet att göra. Men tog instället hem server-versionen och installerade sedan X-window och gnome därifrån. Hade även pill med att få det trådlösa nätverkskortet att fungera, va lite extra trix och jag fick använda mig av nåt som heter ndiswrapper. Det gör att man kan emulera windows-drivrutiner.

Nu funkar allt som jag provat iallafall, riktigt skönt. Till höger är även en bild på baronen och hur sidan ser ut i Linux.

För att styla till utseendet lite så har jag valt att installera programmet Compiz. Måste säga att jag är mäkta imponerad av alla effekter med mera. Lägger upp några bilder på effekter som finns i Compiz.

Man kan har flera skrivbord i Linux, här snurrar jag runt till det andra skrivbordet.

Samma som innan.

Baren längst ner liknar den som finns i MacOS. Mycket stilren och fräsh.

Använda Visual Studio

Eftersom jag läser C# och ASP.net i skolan så utvecklar vi i Visual Studio. Detta går dock inte installera i Linux, men jag har löst den biten genom att ladda hem VMWare server. VMWare server är gratis så vem som helst får använda det. VMWare gör alltså att man kan installera och emulera en Windows maskin i Linux. Då kan jag enkelt använda Visual Studio, like stealing candy from a kid.

Har du chansen tycker jag absolut att du ska testa att installera Ubuntu. Du kan till och med testa att använda installations skivan och testa ubuntu utan att installera det, en så kallad LiveCD.

Rekommenderade länkar: ubuntu Sverige, Compiz.org, Bossieman Blogg.

Fler tankar om , ,

Din kommentar eller åsikt