Därför ska man inte använda pixlar

Man lär sig något nytt varje dag, och även idag har jag lärt mig något nytt. Faktiskt genom att läsa boken jag fick idag. Du kanske har gjort som jag när du har utvecklat webbplatser, alltid bestämt textstorleken i pixlar. Till exempel font-size: 12px; Det är när man gör på detta sätt som man stänger ute x antal besökare på sin sida. Nu kommer vi alltså in på tillgänglighet.

Folk som har nedsatt syn och använder Internet Explorer som majoriteten av webbanvändare gör stöter på problem här. Det finns en funktion i IE och andra webbläsare som gör att man kan ändra storlek på texten i webbläsaren.

Men när man alltså sätter textstorlek i pixlar så sätter man verkligen en bestämd storlek, även om användaren ändrar i webbläsaren så kommer texten inte ändras på sidan.

Lösningen till detta är ganska enkelt, det finns två vägar att gå och jag tänker visa en. body { font-size: small; } Här sätter vi nu en standardstorlek på sidan, i detta fall small. Ändrar man nu storlek i IE kommer denna text att ändras. Vill man sedan ha en rubrik på sidan användar man sig av procent. Hela CSS koden blir då body {
font-size:small;
}
h1 {
font-size: 150%;
}

Ändrar användaren nu storlek så kommer alltså h1 hela tiden vara 150% av föräldern, i detta fall body.Css1

Här ser vi hur det ser ut när vi har ändrat storlek i Internet explorer, både rubriken och stycket har ändrat storlek.

2 Replies to “Därför ska man inte använda pixlar”

Din kommentar eller åsikt