Domännamn ur användbarhetsperspektiv

Internetanvändare idag använder faktiskt inte bara sökmotorer till att hitta sidor. Självklart skriver de in en vanlig adress i sin webbläsare också. Jag har tänkt lite på detta med domännamn och användbarhet.

Ett problem som finns idag som egentligen inte borde finnas eller är helt onödigt är att www.domännamn.com och domännamn.com inte går till samma sida, eller att någon av dem inte fungerar alls.

Det borde vara en självklarhet för alla som driver en webbsida att se till att det går att komma till den genom att använda sig av www.domän.com eller för den delen domän.com. Det kräver ju inte direkt något extra jobb.

Något som jag tycker är värre är att www.domän.com går till en helt annan sida än domän.com. Hur vet man att man har kommit rätt?

Jag såg en reklam på tv för någon vecka sen som är ett lysande exempel på detta. Det var en reklam för behandling mot RLS (Restless legs syndrom). I reklamen gjorde de reklam för sin hemsida, rls.nu, om du kollar på den sidan möts du av följande meddelande: “Dear User, we are very sorry ! But you are not permitted to access to this website.

Men om du istället går in genom att använda dig av www innan, alltså www.rls.nu. Så kommer du till en helt annan sida. Hur många besökare har dem inte förlorat på detta?

Detta är ur användbarhetsperspektiv inte någon höjdare kan jag tycka.

En annan aspekt ur det hela som iallafall jag stör mig lite på är när webbplatser använder subdomäner OCH www. Alltså en sida som har adressen www.mail.domännamn.com. Jag tror själv att det inte bara är jag som tycker att man inte ska ha det på detta viset. Har man en subdomän så ska man skrota www, eller?

Ett exempel på detta är tyvärr Höskolan i Kalmar som har en adress som är www.te.hik.se, jag tycker själv att den adressen borde vara te.hik.se, men som du märker så fungerar inte den adressen.

Så alla ni som driver en webbsida kontrollera att man kommer till rätt sida genom att använda båda alternativen.

Andra bloggar om Användbarhet, Domännamn

One Reply to “Domännamn ur användbarhetsperspektiv”

 1. Vettiga åsikter. Har faktiskt inte reflekterat över detta så mycket som man borde.
  Högskolan visar tyvärr upp en väldigt förvirring kring detta.
  För att titta på schema: http://schema.hik.se
  För att anmäla sig till tentamen: http://www.tentamen.hik.se
  Ganska snart infinner sig förvirring kring om www ska, eller inte ska användas.

  Håller själv precis på att byta domän för min blogg som kommer att hamna på (efter denna artikel) http://johan.leitet.se men även på http://www.johan.leitet.se för säkerhets skull. Tar nog någon dag innan denna kommer upp dock.

Din kommentar eller åsikt