Facebook lanserar HipHop för PHP

I min förra post, veckans länktips, berättade jag att Facebook bygger om PHP och eventuellt utvecklar en ny kompilator för PHP, riktigt så var det inte. Men idag kom svaret på denna gåta?, Facebook lanserar HipHop. Med HipHop har teamet på Facebook lyckats reducera CPU användningen med ca 50%.

Vad är HipHop?

HipHop är alltså ingen ny kompilator för PHP utan snarare en källkodsomvandlare. HipHop omvandlar nämligen PHP kod till optimerad C++ kod för att sedan kunna kompileras med g++.  Koden kommer fortfarande att köras på ett likvärdigt sätt men vissa funktioner  som används sällan som till exempel eval() har tagits bort för bättre prestanda.

Facebook levererar 400 miljarder php-baserade sidvisningar varje månad, ja du läste rätt.

Enligt utvecklarna var den största utmaningen att bygga ihop klyftan mellan PHP och C++, en av anledningarna är att PHP har dynamiska funktioner och det är löst typat medan C++ är hårt typat.

Vill du läsa mer om HipHop och utveckling rekommenderar jag den officiella bloggen.

Ta del av HipHop

Teamet bakom HipHop har skrivit över 300.000 rader kod och över 5.000 enhetstester. Det fina i kråksången är att de kommer släppa HipHop under  PHP Open Source License och det ska finnas tillgängligt att ladda ner via github inom kort.

8 Replies to “Facebook lanserar HipHop för PHP”

    1. PHP kommer fortfarande vara ett scriptspråk och finnas kvar i sin ursprungliga form, det HipHop gör att transformera PHP-kod till C++ kod.

  1. Facebook är ett väldigt spännande företag…. Vad kommer de inte syssla med i framtiden? Jag är övertygad om att fler företag vill komma in och jobba med dem och att de i framtiden kommer ha väldigt många trevliga tjänster kopplade till fb. De som lever får se….

Din kommentar eller åsikt