Hur ser din utvecklingsmiljö ut?

Som programmerare vill man hela tiden utveckla sig och bli bättre på att skriva kod och programmera. Därför är man hela tiden på jakt efter nya program och verktyg som underlättar programmerandet. Jag är i alla fall ganska öppen när det gäller verktyg och program, jag har själv använt mig av flera olika miljöer och program under årens lopp.

Jag tänkte i detta inlägg dela med mig vilka program och system jag använder idag. Som du kanske känner till programmerar jag nästan enbart för webb och främst PHP så jag delar med mig av miljön för det ändamålet.

Utvecklingmiljö

Jag använder främst tre olika miljöer beroende lite på vad jag arbetar med och storleken på projekt. Är det mindre projekt som använder jag MAMP, behöver jag tillgång till projektet på annat håll använder jag dropbox.

Den andra miljön jag arbetar i är en linuxserver på kontoret som kör Apache, MySQL och lite annat smått och gott. Jag har sedan installerat netatalk, detta gör att jag kan mappa upp den i findern och använda som en lokal plats.

Det tredje sättet använder jag för lite större och mer omfattande projekt. Detta är efter tips från Danne (Dotvoid). Jag använder mig av VirtualBox där jag sedan sätter upp den miljö jag vill använda, oftast en Linuxserver. Fördelen med detta är att jag får en helt egen maskin som kan ha samma demoner, program och tillägg som servern jag ska använda skarpt för projektet.

IDE – Editor

Jag var länge ett fan av Aptana, tills de tog bort sitt eget PHP-tillägg, då gick jag över till PHPstorm som jag är grymt nöjd med. PHPstorm innehåller allt jag behöver, det finns lokal versionshantering, stöd för debug och PHPUnit, bra sätt att deploya projekt samt att autocomplete-funktionen är riktigt bra. PHPstorm kostar en slant men det är det enligt mig värt.

Versionhantering

Är det ett större projekt som jag samarbetar med någon i använder jag oftast SVN som jag kör på en egen server.

Övriga program

Övriga program jag använder dagligen är Sequel Pro för att hantera mina databaser, Transmit som FTP-Klient, HTTP Client för att kontrollera och utveckla API:et, http-anrop etc.

Så här ser min lösning för programmering ut. Vad använder du för verktyg dagligen?

6 Replies to “Hur ser din utvecklingsmiljö ut?”

  1. Coda, SVN, sshfs.. kinda. Funkar netatalk bättre än samba på mac? Aldrig fått samba shares att funka bra, måste mappa om varje dag typ.. har redan netatalk installerat för timemachine, men inte använt det för filer.

  2. Kan phpstorm läsa egna klasser/autocomplete? Det saknar jag lite i coda… har för mig att zend kunde det om man orkade dokumentera allting.

    1. Jag tycker netatalk fungerar ok i alla fall. Har ingen uppfattning om samba direkt. Men jag behöver inte mappa om varje dag.

      Ja absolut, PHPstorm klarar egna klasser, funktioner och egenskaper.

Din kommentar eller åsikt