LiveTemplate till PHP Storm

Jag är just nu såld på PHP storm från JetBrain, en av de bästa IDE jag använt. Men målet med denna posten är inte att hylla eller att få dig att byta till PHPStorm, jag tänkte faktiskt dela med mig av ett litet tips.

Det finns något som heter LiveTemplates, detta innebär att du kan skapa mallar för olika kodsnuttar som du tar fram med snabbkommando cmd+j. Jag har en som jag kallar för Preprint, jag kör en preprint. Du kanske kan gissa vad det är? Det är en mall som ekar ut pre-taggen samt print_r funktionen i PHP. Detta underlättar extremt vid felsökning och är väldigt tidsbesparande.

Så här skapar du en LiveTemplate i PHP Storm.

1. Börja med att ta upp egenskaper för PHP Storm.

2. TIll vänster hittar du alternativet “Live Templates”.

livetemplte

3. Därefter får du upp en lista på de mallar som redan finns, indelade i programmeringsspråk. Klicka på plustecknet till höger för att skapa en ny mall.

phptemplate

4. Därefter fyller du i namnet, en beskrivning samt koden. $END$ innebär att markören kommer hamna där när man infogar mallen. Spara sedan mallen och återgå till kodningen.

addtemplate

5. För att använda din mall, börjar du skriva namnet, i detta fallet P, sedan trycket du cmd+j och får upp följande alternativ. Välj den mall du vill använda, och tryck enter.

usetemple

6. Resultatet: en infogad kod där du bara behöver fylla i en variabel.

insertedtemplate

Den här mallen har sparat mig mycket tid och underlättar verkligen när man behöver undersöka objekt eller array. Du kan även göra en Predump, som använder var_dump istället?

4 Replies to “LiveTemplate till PHP Storm”

    1. Ja precis! Det är en riktigt trevligt funktion. Jag är mycket förtjust i Deploy-funktionen med, att kunna jämföra filer etc. PHPStorm är mycket kompetent.

Din kommentar eller åsikt