Nya tidens webbläsare

Det är väl idag ingen nyhet att Microsofts nya version av webbläsaren Internet Explorer klarar Acid2 testet. Eftersom jag använder mig av Linux så har jag dock inte haft möjlighet att provköra version 8.0 Beta. Webbläsare som redan har klarat det testet är Opera och Safari. Men också den nya versionen av Mozilla Firefox ska klara testet, detta ser jag positivt på.

Vad är då Acid2 testet?
Det är ett test som hjälper webbläsarutvecklare att testa så deras webbläsare stödjer de senaste funktioner som webbutvecklare vill ha. Funktioner som är delar av den standard som idag redan finns men som inte är fullt implementerade i dagens webbläsare. Det är här Acid2 utmanar webbläsarna att klara testet, allt för att vi webbutvecklare ska bli nöjda.

Acid2 testet består av en egentligen vanlig webbsida. Några av de saker testet består av är: Transparenta PNG bilder, Object element, Absolute, relativ och fixed positioner, box-model (testar så att height, width, max-width, min-width, max-height och min-height fungerar som de ska), CSS tabeller, marginaler, genererat innehåll, line-heights och hover-effekter. Dessa är några av de saker som acid2 testar. Läs mer om Acid2 testet.
Bakom detta test ligger origanisationen The Web Stanard Projekt även kallas WaSP

Firefox 3
Som jag nämnt tidigare så klarar även nya Firefox 3 Acid2 testet, men det är mer nytt i den nya versionen, speciellt saker som omfattar webbutveckling.

Zoom möjligheten är förändrar, Nya Firefox skalar om hela sidan och inte bara texten. Detta tycker jag är bra ur användbarhetssynpunkt.

Animerad PNG blir möjligt, Firefox 3 får stöd för animerade PNG bilder. Har du en äldre webbläsare som inte stödjer det kommer den visa första rutan på bilden.

Äntligen getElementByClassName, äntligen måste jag säga, visst det har gått att få fram element med ett visst klassnamn, men iochmed Firefox 3 kommer det finnas stöd i DOMen. Det kommer säkert dröja innan det blir standard dock.

Nu ser vi fram emot lansering av både Firefox3 och Internet Explorer 8 även om det säkert tar minst 5 år till innan dem börjar användas av det “vanliga folket”

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

One Reply to “Nya tidens webbläsare”

  1. Kul läsning! Har höga förväntningar på både FF3 och IE8.
    Det tråkiga är ju att det lär dröja innan vi kan släppa alla specialanpassningar som fortfarande krävs för att få en funktionell webbplats för alla webbläsare.
    För varje ny version av de tunga namnen på marknaden så innebär det mer jobb för oss utvecklare, så ser jag på det i nuläget. När de nya kommer finns de gamla kvar. Det är lite som att anpassa biljettsystem för alla åldrar. De balla funktionerna som 20-åringarna (nya webbläsare) förstår måste också anpassas för 70-åringarna (äldre webbläsare), annars utesluter vi en stor målgrupp…
    Fortsätt skriva om sånt här, bra läsning!

Din kommentar eller åsikt