Rädda webbutvecklarna – Få bort IE 6

Många eller alla som någon gång utvecklat en webbplats vet hur jobbigt det är med olika webbläsare. Din sida ska se bra ut, helst identiskt i samtliga webbläsare.

Den största boven enligt mig är Microsofts Internet Explorer och då pratar jag om version 6.0 och lägre. Den versionen släppte Microsoft runt 2001 och det finns fortfarande internetanvändare som använder denna webbläsare.

Men varför uppdaterar inte folk sin webbläsare? Jag tror att dem som fortfarande använder sig av Internet Explorer 6.0 eller till och med lägre inte har någon direkt datorvana. De bryr sig helt inte enkelt om vilken version de har så länge allt fungerar.

Explorer 6.0 är den svåraste webbläsaren att utveckla webbsidor för, enligt mig själv och mina erfarenheter. Allt för ofta får man lägga extra tid bara för att sidan inte ser rätt ut i version 6.0.

Men nu verkar det finnas lite hopp om att den ska försvinna. Företaget 37Signals har nu skrivit i sin blogg att de tänker ta bort stödet för Internet Explorer 6.0 i sina produkter från och med 15 augusti 2008.

Inte nog med att 37Signals går ut med ett meddelande som detta utan det finns en annan webbplats som just nu kör en kampanj för att få bort IE 6. Sidan heter savethedevelopers.org och de försöker få internetanvändare som använder IE 6 att uppgradera IE eller ladda hem något av de andra alternativen som finns.

Så om du vill göra oss webbutvecklare en tjänst se till att uppdatera din webbläsare. Själv rekommenderar jag skarpt Mozilla Firefox.

8 Replies to “Rädda webbutvecklarna – Få bort IE 6”

  1. problemet e väl att de nu som använder ie6 troligtvis inte använder 37:s grejer, eller hittar en sida som savethedevelopers =/ Tyvärr…
    alla borde skippa stödet för IE6, lr lägga en bra disclaimer på sin sida. Jag droppade ie6 stödet lite efter IE7 kom ut, folk får fan lära sig upgradera ;P heheheh

  2. Jag har samma åsikt som Jeffrey Zeldman eller om det var Dan Cederholm som trycker på att det är viktigt att ge mervärde om man använder en uppdaterad webbläsare. Med detta menar jag att man givetvis inte bör stänga ute användare, men sajten behöver nödvändigtvis inte se helt korrekt ut rent visuellt om man t.ex. använder IE6. Själv använder jag mycket semitransparenta png-bilder vilka ser ut som skit i IE6, men hur som helst så går sidan ändå att använda. En irriterande popup på sidan som dyker upp varje gång en besökare med ouppdaterad webbläsare besöker borde också driva utvecklingen framåt. 😉

  3. Eftersom vissa inte bryr sig att uppdatera sina webbläsare föreslog nån (kommer inte ihåg vem) att det finnas ett bäst-före-datum för programvaror vilken är ingen dum idé. När bäst-före-datumet på mjölkpaketet har passerat och innehållet blivit surt dricker man inte den.

  4. om de nya så… njae, campus e snarare några färre än vi var, men distans e en rätt stor bunt. Det jag tyckte var mest kul, ang de nya, är att det var en hel del tjejer. Fast då var de “alla” på distans med, var om jag inte minns helt fel över en tredjedel tjejer på distans. Och det kan väl va positivt, tycker jag iaf =)

  5. Bra idé, lite andra grejer man kan sluta stödja också är safari och firefox. Kan inte se någon anledning till att de inte kan skaffa IE7 som alla andra. Funderade också på om man kanske kan sluta stödja små skärmupplösningar, pratar då om allt under 2000 breda. Ställer ju till enorma problem för oss designers att folk ska ha så små skärmar. Sen tänkte jag på det här med språkval som många vill ha, ska man verkligen behöva ha stöd för en massa språk. Blir ju galet krångligt varje gång, mitt förslag är att alla helt enkelt lär sig tyska så kan vi köra på det, blir ju grymt mycket lättare när man ska utveckla. En annan grej jag tänkte på med, om alla skaffade sig en bra rss-läsare så skulle vi inte behöva göra någon design på siten, kan ju spara riktigt mycket jobb där. Till sist har jag ett sista förslag, om folk helt enkelt kunde skaffa samma intressen så att det bara behövs en enda site på nätet. Då skulle vi inte behöva utvecklare alls.

Din kommentar eller åsikt