Sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering eller SEO (Search Engine Optimization) är idag ganska populärt. Dock känns det som om många inte känner till vad det handlar om, rent praktiskt. Man vet att det handlar om att komma så högt upp ibland sökresultaten (SERPen). Det finns själv ganska mycket man kan göra om man själv driver sin hemsida.

Tänkte komma med några enkla och konkreta tips till hur du gör detta. Det finns också företag som gör detta åt dig, tar fram sökordsanalyser, implementerar optimeringen, har uppföljning och mycket mer. Ett av dessa är SEO.

Det första du ska göra när du ska börja med en optimering är att ta fram vilka sökord du vill synas på. Detta är inte helt lätt och du bör använda nichade ord blandat med orter .SEO

Nästa steg är att implementera optimeringen på hemsida. Vid en vanlig och enkel optimering så brukar detta innefatta metataggarna för Titel, beskrivning och sökord. Dessa ska väl återspegla innehållet på din sida. Dessa ska också vara olika på alla undersidor och huvudsida. Man brukar även ändra rubriktaggarna och använda sig av H1-6.
När du skriver texten på din sida ska du tänka på att använda dina framtagna sökord ofta och blanda med orter med mera.

En annan del vid sökmotoroptimering är dina fil och länknamn, dessa bör också återspegla innehållet på din sida. Använder du statiska sidor är detta inget problem, du döper helt enkelt sidorna logiskt och efter innehållet.

Om du däremot använder dynamiska kan detta vara lite svårare, du får ofta en adress som är doman.com/id.php?id=2344&produkt=2. Du bör använda till exempel mod_rewrite för att få en adress som är som följande: doman.com/2/2344.html eller liknande.

En del i SEO som blir allt viktigare är inlänkar, alltså länkar till din sida. Försök att byta länkar med andra sidor inom samma genre som din. Detta ger din sida en starkare postition hos sökmotorerna.

Hoppas denna post får dig att tänka lite extra när du skapar din sida.

Din kommentar eller åsikt