Var tog MySQL vägen?

För ett par veckor sedan avslutade jag två kurser på Högskolan i Kalmar, Webbutveckling med PHP och Tillämpad Databasteknik. I och med att denna databaskurs är avslutad har vi nu läst två kurser med inriktning mot databaser och MSSQL, men var tog MySQL (eller någon annan gratis databas) vägen?

Första kursen vi läste i databasteknik innehöll databasmodellering och grunder i hur man kommunicerar med en MS-SQL server, alltså ingen MySQL alls. Detta kommer förmodligen i nästa kurs tänkte jag. Men icke. Andra databaskursen innehöll nämligen repetition av databasmodellering, administrering av SQL-Server, mer avancerade procedurer och transaktioner mm. Fortfarande ingen MySQL?

Vad jag har hört ifrån källor på skolan så är det så att Microsoft öser erbjudanden över Högskolan, bra eller dåligt? Jag skulle vilja säga att det är både och. Om en Högskola inte höll utbildningar i .NET och övrig MS mjukvara hade det kunnat kännas fattigt eller oseriöst. Detta eftersom .NET är en väldigt stor del av webben och vad jag vet är många av webbjobben idag inriktade mot just ASP och .NET.

Det som är mindre bra med att rikta in hela databasutbildningen mot MSSQL är att man dels inte får lika bred kunskap och dels att Högskolan inte påvisar hur stort MySQL egentligen är och hur många webbplatser som i grunden kör MySQL. För att påvsa dessa kommer lite namedropping av företag som använder MySQL: NASA, Ebay och Google. (Hel lista)

Detta är mina funderingar och givetvis finns det hur mycket som helst att reflektera över vad det gäller inriktningar, fördelar, nackdelar inom detta ämnet. Vad tycker du om detta, och hur ska/kan man hitta en balans i kursinnehållet?

Missa inte heller att Joacim Ståhl nyligen har bloggat om vad man egentligen lär sig på HIK?

4 Replies to “Var tog MySQL vägen?”

  1. Jag kan inte göra annat än att hålla med om det du skriver. Det är synd att en så pass stor aktör som MySQL helt går oss förbi i denna utbildningen. Ett gratisalternativ av MySQL’s storlek borde ju vara den nyexaminerade, fattiga studentens självklara val och jag förespråkar det gärna!
    15hp MSSQL vs 0hp MySQL. Lyckligtvis är en MySQL-databas väldigt enkel att, trots sin kraftfullhet hantera, men en kurs hade ju trots allt inte skadat.

  2. Såg att webbutveckling med PHP numera ingår i programmet. När jag läste WP för ett par år sedan använde vi MySQL i de förberedande databaskurserna. Jag läste sedan PHP-kursen som sommarkurs och då använde vi MySQL. Tycker som du säger att det är synd att det inte används längre då det fortfarande är en ett billigare val för företag att använda. Och du kan fortfarande använda en MySQL-databas med ASP.NET med hjälp av MySQL-provider. Det kunde kanske också vara bra för studenterna att få pröva att variera med providrar. Jag är ändå väldigt nöjd med min utbildning och tycker jag förberetts bra inför arbetslivet.

  3. I en introduktionskurs bör det vara skitsamma vilket databassystem man använder. Man bör här fokusera på grundläggande databasteori (indexering, ER-modellering osv) och grundläggande SQL-syntax. Enbart eventuella laborationer bör (om ens detta) vara bundna till specifikt system

    Och om det nu är så att Microsoft öst erbjudanden som högskolan utan vidare tagit emot, ja, då säger det väl en hel del om just nämnda högskola?

Din kommentar eller åsikt